Geschiedenis

Molen Woldzigt werd gebouwd in 1852 door Sikke Jans Datema en Egbert Floris Aukema, boeren uit Roderwolde. Beide heren waren zwagers. In de Meulenkaomer hangen de portretten van beide echtparen: Sikke J. Datema, getrouwd met Annechien Floris Aukema ( hierboven) en Egbert Fl. Aukema, getrouwd met Renske Datema.

In 1987 werd door het bestuur van Stichting Koren- en Oliemolen Woldzigt besloten om in de westelijke molenkamer een inbrengwinkel te huisvesten. Molen Woldzigt en het bijbehorende Graanmuseum hadden sinds enkele jaren te kampen met teruglopende bezoekersaantallen. Drie dames uit Roderwolde namen het initiatief om met behulp van vele vrijwilligers uit het dorp de voormalige knechtenkamer in te richten als cadeauwinkel. Op 16 mei 1987 konden de deuren officieel worden geopend: de nieuwe winkel annex VVV-steunpunt De Meulenkaomer werd om 10 uur ’s morgens geopend door burgemeester Verkerk van Roden.Een van de eerste producten die in de Meulenkaomer werden verkocht, waren de klokkenkleedjes van Geertje Scheepstra-Rozema. Deze worden nog steeds geknipt door een schoondochter van Geertje.

De vrijwilligers van het eerste uur.

In de loop der jaren zijn prachtige evenementen georganiseerd. In 1991 werd het vijfjarig bestaan gevierd met een uitgebreid programma onder het motto Wind en beweging. Vele jaren later, tijdens het 30-jarige lustrumfeest gingen opnieuw papieren vliegers de lucht in en werd er enthousiast gemusiceerd en gedanst op het gras voor de molen.

De collectie artikelen en activiteiten werden gaandeweg uitgebreid. De stand met eigen gekweekte planten trekt ook buiten de normale openingstijden liefhebbers van heinde en ver. Zelf gemaakte jams, chutney’s en siropen zijn een belangrijk deel van de collectie. Dit jaar zal de tiende Zomermarkt worden gehouden. In de afgelopen jaren werden verschillende evenementen georganiseerd: een kunstroute, een tuinendag en een culinaire route.

De Meulenkaomer zou niet kunnen bestaan zonder een grote groep vrijwilligers: ruim vijfentwintig deelnemers brengers hun producten in en helpen met de verkoop. In het najaar en het voorjaar nodigt het bestuur deze groep uit om met elkaar na te praten en vooruit te zien op het nieuwe seizoen. Dikwijls wordt tijdens deze vergaderingen een workshop aangeboden om onder het genot van een hapje en een drankje een nieuwe techniek aan te leren.

Het bestuur bestaat uit vijf leden die elk op hun eigen manier een bijdrage proberen te leveren aan het voortbestaan van de Meulenkaomer.